top of page

Yötön yö

Käsiohjelma
Kun herään tähän yöhön, olen todellisuuden tuolla puolen.

Elements

Suvi koki lapsuudessaan toistuvan painajaisen, jossa hän pakoili suuria valkeita elementtejä loputtomassa tyhjiössä, painostavan ja luuppaavan äänimaiseman rytmittämänä. Unen alussa yöllinen absurdi maailma oli täynnä kiehtovia suuria muotoja, jotka ajan edetessä muuttuivat hitaasti ahdistaviksi taakoiksi. Lopulta paine oli sietämätön.

 

Koko perhe heräsi ajoittain Suvin huutoon, ja kerran isältä tuli ehdotus: mitä jos toisit unen todellisuuteen tekemällä siitä taidetta?

Painajainen ei koskaan enää palannut.

 

Elements on nykytanssiteos neljälle tanssijalle, joka pohtii perspektiivin merkitystä erilaisia tilanteita ja tapahtumia tulkittaessa. Työryhmä tarkastelee liikkeen kautta, miten ulkoiset tekijät vaikuttavat ruummiilliseen olemiseen, ja miten keho vuorostaan reagoi ulkoisiin muutoksiin. Näkökulmaa tai omaa positiota vaihtamalla muutamme käsitystämme ympäröivästä maailmasta ja tämä heijastuu suuriin ja pieniin valintoihimme.

Koreografi: Suvi Nieminen

Tanssijat: Nasa Abibo Baptista Baldé, Pinja Grönberg, Olli Lautiola, Viktoria Radin

Ääni: Olli Lautiola, Wolfgang Amadeus Mozart

Puvut: Suvi Nieminen + työryhmä

Valot: Immi Kettula

Lavastus: Suvi Nieminen, Jere Hokkanen

- VÄliaika 25min- 

Sibelius 6.1. ”Kaiku”

Mietin usein, miksi uskon valveen olevan aidompaa kuin uni? Todellisuus on toki unessa toisenlaista, mutta mikä tekee siitä vähemmän totta, kuin tämä kirjoittamisen hetki tietokoneeni äärellä?

 

Unet ovat ehkä henkilökohtaisin omaisuutemme. Sibelius 6.1. ”Kaiku” teoksessa herätään tarkastelemaan ihmisyyttä kolmessa unessa. Mitä on se kaikki, minkä sysäämme arjessa syrjään pois suorittamisen tieltä? Mitä ovat ne tunteet, jotka lakaisemme sängyn alle? Mitä ovat ne pelot, joita emme osaa sanoiksikaan muotoilla?

Kaikki tuo on ja säilyy. Kaikki tuo muuttuu todeksi yön avarassa maailmassa.

 

Sibelius 6.1. ”Kaiku” juhlistaa sata vuotta täyttävää Jean Sibeliuksen kuudetta sinfoniaa antamalla sille uuden tulkinnan. Alkuperäisen teoksen jatkuvassa dialogissa kulkevat melankoliset, dramaattiset ja toiveikkaat teemat ovat yhtä ajankohtaisia vuonna 2023, kuin mitä ne olivat 1923.

Koreografi: Katerina Torp

Tanssijat: Fanni Frix, Sini Sihvonen, Iina Suomalainen

Ääni: Juho Suominen, Jean Sibelius

Puvut: Katerina Torp, Irina Torp

Generatiivinen taide: Calvin Guillot, Merle Karp

Valot: Immi Kettula

Kiitokset:

Taiteen edistämiskeskus

Ballet Finland

Helsingin Tanssikeskus

Barker-Teatteri

facebook-logo-0.png
Seuraa meitä somessa

Tuottaja: Katerina Torp

Aulan ääni: Oskari Nyyssölä

bottom of page